2014. október 14., kedd

Könyvajánló: Stephen King - Carrie



Néhány héttel ezelőtt, egy belvárosi könyvesboltban ráakadtam egy manapság, igen ritka kiadásra. Stephen King első könyve volt az, a Carrie. Régóta kerestem már, ezért meg is vettem, pont az utolsó példányt. A könyv persze zseniális, ahogy az összes többi Stephen King regény. Alig kétszáz oldalas, így hát hamar végeztem vele.
A történet 1974-ben játszódik és nagyjából annyi, hogy Carrie White-ot, a Chamberlain Gimnázium tanulóját, iskolatársai gyakran csúfolják, megalázzák. Ennek oka, hogy a lány édesanyja bigottan vallásos, és elvakultan követi, pontosabban próbálja, a Biblia összes parancsolatát; s gyermekét is bántalmazza, mikor az nem felel meg valamelyik szabálynak. Épp ezért, Carrie visszahúzódó, fura, rendszerint ápolatlan külsejű. Egy végzetes, öltözői incidens után, a kirekesztett lányban végleg felébred egy különleges erő. Senki sem számít rá (miért is tennék), hogy Carrie-nek telekinetikus képessége van, minek következtében tárgyakat mozgat a gondolataival. Év végén egy utolsó „hecc”-re készül néhány diák, amit a szalagavató bálon akarnak kivitelezni. Az ott elszabaduló erőt azonban, már semmi sem tudja megállítani.
King összevissza ugrál az időben, ami egyáltalán nem zavaró. A néha-néha közbevágott újságkivágások, és a rendőrőrsön tett vallomások, csak izgalmasabbá és érdekesebbé teszik a történetet. A karakterek nagyszerűen ki vannak dolgozva minden mellékszereplővel együtt. Carrie White gondolatai, érzései is olvashatóak a regényben, ami miatt csak még inkább nem értem, hogyan tudtak három nem túl jó filmet készíteni a könyvből.
Mivelhogy a történet elég rövidnek és lényegre törőnek mondható, nem igazán tudok negatívumot említeni vele kapcsolatban.
Összességében tehát, ez egy érdekes, kitűnően megírt, izgalmas könyv (a női főszereplő senkit ne tartson vissza). Ajánlom bárkinek, aki nem akar hosszú regénybe, vagy könyvsorozatba belekezdeni, de szeretne egy jót olvasni.

Fehérvári Dorka 9/Kny.B

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons